Actual Play Finland julkaisee suomalaisilta roolipelitoimijoilta blogikirjoituksia. Tämän kirjoituksen on kirjoittanut Ropetupa YouTube-kanavaa pyörittävä Rope-setä.
Kameran edessä (ja takana)
Onko käsikirjoituksesi jo valmis? Hyvä, nyt otetaan kamera kauniiseen käteen ja…
Miten niin sinulla on pelkkä peruna?
Kai sen on sitten kelvattava.
Tarkistetaan ensin kamer… siis perunan asetukset. Älä pidä perunaa automaatti vaihteella, koska se sitten säätelee valkotasapainoa, ISO-arvoa ja hyperkiihdyttimen määrityksiä holtittomasti.
Keksin noista kameran ominaisuuksista vain yhden, Pointti on se, että automaatio hankaloittaa hyvän kuvan saamista. Kehoitan että vilkaiset muutaman videon siitä miten kameran toimintoja käytetään. Samat ohjeet pätevät myös perunaan.
Muista myös että vältät perunan kuvan olemista liian valoisa tai tumma. Koska tämä hankaloittaa editointivaiheessa hyvä kuvan saamista. Varsinkin jotkut kirjan kannet voivat olla todella kiiltäviä suorassa valaistuksessa, koska sääntökirjat ovat se juttu josta puhut, niin on ehkä hyvä ensisijaisesti miettiä valaistusta niin että kirjan kansi on selkeä.
Äänet kohdilleen
Äänitit äänen sitten jälkeenpäin selostuksena, tai improat 60% puheesta kuvauksen aikana. Äänenlaatu täytyy olla hyvä. Monissa kameroissa ja äänentallentimissa on desibeli mittari joka mittaa äänen voimakkuutta, se ei saa nousta huippuunsa, koska silloin äänen taajuuksia jää pois.
TIetenkään perunasi ei tähän pysty, mutta sitten onkin aika investoida mikkiin ja mahdollisesti tallentimeen.
Kultainen keskitie on -6 ja -12db:n väliä äänenvoimakkuuden suhteen.
Äänenlaatu on YLEENSÄ sitä parempi, mitä lähempänä mikrofoni on äänen lähdettä. Älä kuitenkaan tunge mikrofoniasi kurkusta alas, mikrofoni voi mennä rikki sellaisesta.
Action!
Sitten täytyy miettiä, haluatko olla perunan edessä vai takana? Perunan edessä ollessa tulee videoon hieman eloa, kuivakkuuden sijaan. Mutta kaikki eivät ehkä tykkää olla kameran edessä. Jolloin on hyvä miettiä mitä haluat näyttää ruudulla samalla kun kerrot mielipiteitäsi pelistä.
Toki Perunan takanakin voi istua selostamassa. Niinsanottu flip-through tyyli voi olla vähän tylsä visuaalisesit.
Tärkeintä on että kuulostat innokkaalta. Kukaan ei jaksa Flemming -tyylistä esitystä jossa mumiset ujosti ajatuksesi. Käytä kuuluvaa ääntä, artikuloi selkeästi ja vaihtele äänenpainoa, jos on jotain josta olet innoissasi, kuulosta siltä. Jos jokin pelissä vaivaa sinua niin esiintymisesi pitäisi heijastella sitä.
Esiintyminen perunan edessä tai takana on taitolaji, ja sitä täytyy vain harjoittaa, vaikka kuivaharjoittelulla kuvatessa tai pelkästään äänen avulla.
Lue vaikkapa perunan edessä tai ääninauhurille kun luet jotain tekstiä. Tämä on myös hyvä tapa tehdä “äänenavaus” ennen kuin lähtee tositoimiin.
Siinä kaikki tältä erää, toivottavasti olet saanut kuvattua jotain mainiota ensi kerraksi!
Jos et, niin perunasta saa kuulema hyvää muusia kalapuikkojen seuraksi.