Actual Play Finland julkaisee suomalaisilta roolipelitoimijoilta blogikirjoituksia. Tämän kirjoituksen on kirjoittanut Ropetupa YouTube-kanavaa pyörittävä Rope-setä.
Kuinka käsikirjoittaa arviovideo?
Mieli tekisi tarttua roolipelien striimaamiseen, koota kaverit ja kamerat pelipöydän ympärille? Mutta pidättelehän vielä niitä hevosiasi.
TIesitkö että on muunkinlaisia videoita roolipeleille kuin actual play-striimit? On se totta!
Kuten vaikkapa arvostelut ja video-esseet joissa kerrotaan ajatuksia ja näkökulmia joita uusi peli herättää. Tämä on ainakin oma mukavuusalueeni jossa toimin parhaiten.
Kymmenessä vuodessa tulee oppineeksi kaikenlaista, joten tässäpä muutamia vinkkejä roolipelien käsittelyyn videon voimalla.
Lue se (—) kirja!
Kun löydät jonkin roolipelikirjan jota tekisi mieli käsitellä, ota se lukutuoliisi ja vierelle muistiinpanovälineet sekä kupponen kahvia (itse suosin tölkkiä limua).
Lue kirja ensin kannesta kanteen, sen jälkeen aloita alusta, mutta tee muistiinpanoja siitä mitä kirja saa sinut ajattelemaan.
Hyviä käsittelyn aiheita ovat perussääntökirjoissa, hahmonluonti, perusnopanheittely, n.s “jipposääntö”, taistelu sekä mahdollisesti pelin mukana tuleva maailma.
Sahaa kirjaa edes takaisin niin pitkään että sinulla on tarpeeksi hyviä ja huonoja puolia, tai löydät jonkin mielenkiintoisen kulman josta lähestyä peliä.
Pelin testaaminen pelipöydän ääressä on myös todella hyödyllistä, yritä myös kehittää jonkinlainen skenaario joka käyttää kaikkia pelin osa-alueita, kuten taikuutta, tarinassaan. Vaihtoehtoisesti voit simuloida pelin tilanteita, jos kavereita ei löydy lähipelikaupasta, tai sen kiven alta.
Hyviä ja huonoja puolia listatessa voi tuntua oudolta käsitellä asioita jotka voidaan talon säännöillä korjata. Ota silloin lähestymistapa että roolipelin puutteita voi AINA korjata, mutta on hyvä varoittaa ihmisiä niistä puutteista ennen kuin he tekevät ostopäätöksen. Joten listaa vain kaikki huonot (ja myös HYVÄT) puolet joita mieleen tulee.
Sanat paikalleen
Kun idea ja listat ovat valmiita, on aika kaivaa kirjoituskone esille ja ruveta naputtelemaan.
Kuinka paljon tulisi kirjoittaa? Kymmenen minuutin video sisältää noin 750 sanaa, joten siitä päättelemään videon pituutta. Vaihtoehtoisesti voit unohtaa pituuden ja kirjoittaa vain kaikki puhtaaksi ja tehdä kahden tunnin video. Mutta ehkä haluat aloittaa helpolla.
Periaatteessa aihepiirit kannattaa käsitellä järjestyksessä, älä puhu ensin hahmonluonnista ja väliin taistelumekaniikoista, palaten sitten taas hahmonluontiin. Pidä aihepiirit selkeinä. TIedän että aiheet eivät välttämättä ole näin selvästi jaoteltavissa, mutta yritä kokeilla mitkä aiheet sopivat mihinkin “kappaleeseen”.
Jokainen aihepiiri esitellään, käydään seikkakohtaisesti läpi, ja lopuksi kerrotaan mitä mieltä esiin nostetusta aihepiiristä ollaan. Lopuksi voi vielä heittää jonkun läpän, jos sellaisen keksii siis.
Kirjoita tekstiä niin pitkään kuin jaksat yhtä soittoa. Pidä sen jälkeen taukoa ja pyri pitämään tauot sopivan pituisina, ettet palaa paperin (näytön?) äärelle liian aikaisin etkä liian myöhään. Rytmi on hyvä olla.
Kun teksti on valmis, lue se, ja tee korjaukset. Ei, en tarkoita oikeinkirjoitusta, jos tämä on vain sinun luettavissa ja saat siitä selvää.
Mieti enemmän faktavirheitä, outoja sanamuotoja ja ihan puhtaita aivopieruja.
Myös läpänheitto ja tekstin elävöitys on hyvä lisätä vasta seuraavilla kirjoituskerroilla. Keskity ensin tosiasioiden kertomiseen, ennen kuin alat leikkiä Vihaista videopelinörttiä.
Likainen Harri ja tyylipyyli
Kun vielä hiot käsikirjoitusta, niin tuo siihen vähän persoonallisuutta. Edellä mainittu vihaisuus joka peliin on kulunut juttu, mutta miten haluat valitsemasi pelin esittää?
Jonkinlainen innostus aiheeseen on minimivaatimus, mutta entäpä yksityiskohdat?
Kerrotko pelistä omana itsenäsi vai enemmän tai vähemmän jonkinlaisena hahmona? Minkälainen tämä hahmo on? Mitä haluat näyttää videon taustalla? Onko videossasi sketsejä ja vitsejä? Onko se kylmän akateeminen.
Nämä kaikki ovat tärkeitä mietinnän aiheita joten tutki erilaisia vaihtoehtoja ja vakoile mitä muut videon työstäjät ovat väkertäneet.
Nyt on siis käsikirjoitus valmis? Hyvä, nyt päästäänkin itse kuvaamiseen ja… mitä? Vai että tila loppuu? Voi sentään…
Henkilö jota ei ole olemassa kertoi minulle että tila loppuu, joten kerronpa sitten seuraavasta vaiheesta ensi kerralla!
Siihen asti, pitäkää hauskaa käsikirjoitustenne kanssa!